TIPS DIET TANPA TOLAK NASI yang kedua adalah kita perlu tahu kalori mengikut keperluan badan anda.
Kalori ni apa?
Kalori adalah unit untuk mengukur tenaga. Biasanya dalam unit Kcal
Badan perlukan kalori untuk menjana tenaga, tetapi jika ia diambil (dimakan) terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar menjadi lemak dan disimpan dalam badan, ini akan menyebabkan pertambahan berat badan dan membahayakan kesihatan.
Secara purata keperluan kalori adalah seperti berikut:
Lelaki: 2000-2500 kalori
Wanita: 1600-2000 kalori
Dan keperluan kalori berbeza antara kanak-kanak, orang dewasa, warga tua dan ibu menyusukan anak.
Sebab apa kita nak tahu kalori yang diperlukan oleh badan?
Supaya kita tak makan terlebih dari kalori yang diperlukan oleh badan
http://www.calculator.net/calorie-calculator.html
Sebagai contoh. kalori anda perlukan 2000 kalori setiap hari
2000 kalori ni kalau anda setiap hari makan bersamaan 2000 kalori jugak, berat badan anda akan sama.
Jadi untuk kekalkan berat badan anda kena ikut kalori yang diperlukan tu.
tapi kalau nak kurangkan berat badan kena kurangkan dari kalori tadi
Konsep sama macam nasi. Nak mantain makan segenggam. nak kurus makan kurang
Macam mana nak kira kalori setiap makanan?
Asalkan anda tahu serba sedikit bab kalori ni. tak perlu mahir pon dan penting anda tahu apa yang anda makan setiap hari
CONTOH KALORI MAKANAN
Jom kita kira-kira sikit
Cuba kira ikan kembong kari berkuah + nasi sengenggam + terung + tembikai 1 potong
Ikut table kalori dalam 279 kalori
tu bukan kalori yang tepat sangat lah. Kita katalah lebih kurang 300 kalori sebab mungkin terung tu dibakar dan ada sedikit minyak.
kalau anda maintain makan lebih kurang macam ni untuk 2 kali makan nasi baru 600 kalori
kalau terlebih dari kalori yang diperlukan tadi kena pandai-pandai tolak sendiri
Sedikit tips dia :
- pagi - makan ringan
- 10pg - snack (buah)
- tengahari - nasi
- petang - kacang/ kuih yang rendah kalori
- malam - nasi
Ni tips kacang!
ANDA JANGAN OBSES DENGAN KALORI!
Bayangkan saja berapa kali ambil nasi, makan real food/raw (kurang kalori berbanding yang dimasak dan digoreng).
Kalau pergi kedai, boleh tinjau dulu tempat makan tu. Tinjau menu yang ada
Mula dengan pilih protein (ayam/ikan,daging yang dibakar, direbus atau steam), baru pilih karbohidrat & sayur (ulam ulaman lebih baik)
Info penting kenapa kena kurangkan kalori
sebab bila kita kurangkan kalori yang kita makan, secara automatik akan ada kalori defisit (perbezaan antara kalori masuk dan keluar).
Dari kalori defisit ni lah badan kita akan cari lemak lemak yang terkandung dalam badan kita untuk dibakar.
Tapi jangan sebab nak kurus sangat anda kurangkan sangat-sangat makan sebab badan kita perlukan tenaga juga, organ perlukan tenaga untuk bekerja. kalau kurang tenaga organ akan terganggu untuk bekerja
Kalau rasa susah tentang kalori ni, ingat satu saja, KURANGKAN JUMLAH MAKANAN
Selamat mencuba dan selamat menurunkan berat badan
TAHUKAH ANDA?
Setiap 8000 kalori yang terkumpul (tidak dibakar) akan menaikkan 1kg berat badan.
#KempenKurusByCoachAishah
No comments:
Post a Comment